Văd, în ultima vreme, tot mai multe știri care încep cu….poetul/a X își va lansa primul volum de versuri la..în data de. Hai să lămurim ceva:

  • Un volum de debut nu te face poet. E drept că, în memoria colectivă, populară s-a încetățenit ideea că românul s-a născut așa, doar e neam de geto-daci și vlăstar de Eminescu. Dar, pe lângă poet, românul s-a mai născut și politician, și fotbalist, și specialist în fizică cuantică și, totuși, trăiește de pe azi, pe mâine.
  • Fraților, un volum de debut nu îți arogă nici calități nici merite de poet. Poate, cel mult, un autor de versuri. De cele mai multe ori, din acelea de dor și jale, că deh, românul, frate cu codrul și pribegia, n-ar putea fi capabil nici peste 100 de ani de sentimente mai vesele.
  • Poezia e mai mult decât stare și feeling și turnat, ca după dictare, pe foaie, tot ce-ți vine în minte. Poezia e exercițiu și, dincolo de toate, gramatică. Drept urmare, înainte să lansați pe piață tomuri întregi de jeluiri după cel plecat, după natura care vă simte toate stările psihotice, învățați gramatică! Nu poți scrie „să fii dorit” sau „vroiam” și să ai pretenții de poet. Nu poți, pur și simplu.
  • Știu, unii vor argumenta că, atâta vreme cât au scris de la cinci ani și au strâns toți copacii lumii în sertarele lor, se pot numi poeți. Ei, aș! Nu, dragii mei, vă numiți români, autori de texte. Atât! Repet, poezia necesită studiu, pregătire, analiză, școală (da, școală din aia unde te învață să scrii, fie că e ea de litere, jurnalism sau cum i-o mai spune), atenție, vocabular, lectură, cultură generală, toate amestecate cu atingerea muzei, venită exact când trebuie, acolo unde trebuie și, mai ales, unde vrea ea!
  • Până când veți ajunge să înțelegeți asta, până când vă voi vedea textele publicate în tot felul de medii, până când „vroiam” se transformă în ce e corect, aș prefera să vă limitați la a vă numi, autori de texte. Mai mult sau mai puțin, inspirate, de altfel.Între timp, vă doresc să faceți măcar o dată în viața voastră o excursie până la Ipotești (da, acolo e casa memorială a celui din care sunteți mândri că vă trageți) și să vedeți cu ochii voștri ce înseamnă poezia și studiul ei. Abia când veți ține în mână o singură pagină lucrată de Eminescu și „mâzgălită” în fel și chip veți pricepe de ce, dacă sunteți la volumul de debut și fără nicio altă practică și cultură scriitoricească, deocamdată vă numiți doar autori. Până atunci, spor și inspirație, dragi poeți! 🙂
Anunțuri