Scriam acum ceva vreme că va urma o continuare și o poveste a unor pahare cu picior. Defapt…paharele cu picior n-au nicio poveste, ca să spun drept. Mda, știu, sună dezamăgitor la o primă vedere.

Daaaar, dacă stai bine și privești un pahar cu picior, constați că, el însuși e o poveste. Și, la o privire tulbure, amestecată și plină de aburi melancolici, îți vei da seama că, paharul cu picior nu e o poveste ci, chiar o mulțime de povești. Multe, multe, într-un singur pahar.

Eu am descoperit până acum doar că paharele cu picior sunt povești și, am citit printre picăturile prelinse pe pereții lor sau de pe pereții lor, pe pielea mea, doar câteva povești. Nu mi-am imaginat nimic din ele, ce-i drept. Nici că se pot cățăra cu niște frânghii invizibile pe gura aceea sticloasă, ca, mai apoi, să apară de nicăieri așa, direct în mintea cui soarbe orice fel de licoare, dintr-un pahar cu picior.

Jur că zici că-s vrăjite paharele astea. Niciodată nu se sparg, decât de lacrimile cui le trântește. Niciodată nu se golesc singure. Și, mai mereu ajung să fie rostogolite la capătul unui pat și să dezbrace orice are suflare, în jur.

A doua zi calci pe ele. Un clinchet asurzitor îți sparge timpanele. Și aici, începe povestea. Te uiți la ele, la părul tău răvășit, la cearceafurile zburătăcite care-încotro și la..cine a adormit lângă tine. Regia a fost simplă. Scenariul e doar la latitudinea ta. Și a paharului pe post de clopoțel. Îl mai golești și a doua oară sau, îl speli frumos, îl așezi pe raft, în dulap și uiți o vreme de el?

Paharele cu picior nu-s deloc pe post de trofee. Poveștile nu-s închise între coperți, decât ca să circule, în siguranță, pe drumuri. În mâinile potrivite, orice pahar cu picior vorbește. Literele se prefac în foc, o lavă fierbinte, prelinsă încet, cu cea mai atentă finețe, de pe buza lui, pe piciorul…ei. Silabele devin respirații sacadate, cuvintele se poticnesc în gemete, frazele se rezumă doar la onomatopee, paragrafele se scriu din priviri și așa se spun poveștile.

Așa că, data viitoare când ții un pahar cu picior, între degete…. ascultă-l bine! 🙂

Reclame